Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Varia'

referte index
door bob op dinsdag 13 oktober 2009 - 20:51

Kan ik hier op de site of ergens anders een uitleg vinden ivm de referte index hoe die werkt en hoe deze gevolgen heeft voor een lening met variabele rente ? Bob
7895 keer bekeken - 10 antwoord(en)







tom
[ bankshopper ]
woensdag 17 februari 2010
11:06
@bob: wat laat van mijn kant, maar in onze begrippenlijst wordt de referte index ook op een verstaanbare manier uitgelegd. Tevens vind je elke maand de laatste referte indexen op onze startpagina alsook via de menu (wanneer je op rentezoeker gaat staan vouwt dit open, laatste menukeuze is referteindex).

bart
[ bankshopper ]
dinsdag 16 februari 2010
22:45
Klopt misschien wel wat je zegt, maar vaak is het toch nog voordeliger om die jaarlijks variabele te nemen ( met grote winstmarge voor de bank) dan voor de vaste rentevoet te kiezen. Vorige zomervakantie (2009) hebben wij een jaarlijks variabele rentevoet bekomen van 2,5% en vast konden we slechts een 4,8 krijgen. Dus ons worst case scenario was nog steeds voordeliger dan onze vaste rentevoet. Belangrijk is dat je rekening houdt dat je inderdaad in 80% van de tijd misschien op je maximum zal zitten en dat je dit bedrag dus ook (makkelijk) kan afbetalen.

Quantacosta
[ bankshopper ]
maandag 15 februari 2010
15:09
Je bent niet mis hoor. Maar als de referteindex zeer hoog staat gaan de bank een minder grote winstmarge neme aangezien de consument deze formule niet zou nemen. Bij een stijging (van max 3%) zou dit veel te hoog uitkomen. Bij een lag referteindex nemen ze een veel grotere winstmarge... Je moet rekenen dat een winstmarge van 0,7% redelijk is... Bij mijn lening hebben ze slechts 0,38% marge genomen omdat de rente toen hoog stond. Nu zit ik dus op mijn minimum. Als je nu variabel zou lenen zal de bank een winstmarge van bijna 1,8% nemen wat uiteraard nadelig is als de rnete stijgt. Vermoedelijk zit je dan de rest van je lening op je maximum of er dicht tegenaan.

Quantacosta
[ bankshopper ]
maandag 15 februari 2010
15:05
Ja je kan het hier ook bekijken hoor. In oktober 2009 wel nog niet :-)

mumu
[ ankshopper7 ]
maandag 15 februari 2010
8:26
Ben ik mis als ik dan denk dat bij het aangaan van een jaarlijks variabele lening, uw aanvangsindex best zo hoog mogelijk is? Zodanig dat de nieuwe rentevoet niet al te erg stijgt, ook al is de nieuwe index hoger? Of sla ik de bal compleet mis... nieuwe rentevoet = basisrentevoet + (nieuwe index - aanvangsindex) En valt er dan te onderhandelen over die aanvangsindex, of kunt ge 't beter houden op onderhandelen voor een zo laag mogelijke basisrentevoet?

roel
[ bankshopper ]
woensdag 25 november 2009
22:30
De marge die de banken nemen is o.a. afhankelijk van de concurrentie op de markt, de stabiliteit op de financiele markten, maar ook van de waarde van de referte-index. Immers, bij erg lage referte-indices (zoals nu het geval is voor referte-index A), worden de banken haast verplicht om hun marge op te trekken. De reden is de wet die stelt dat de rente op een lening maximaal mag verdubbelen. De wet speelt hier dus in het nadeel van de consument. Een voorbeeld: stel dat de bank een marge van 0.4% neemt bij een referte-index van 0.681% (= waarde referte-index A in oktober). Dit geeft een rente van 1.081%, die maximaal kan stijgen tot .... slechts 2.162%. Welke bank stemt hiermee in??

dr.G
[ ]
dinsdag 24 november 2009
11:54
@quantacosta: Op deze site kan je de referteindex ook volgen. de referte index A in november was 2,88. dus 4,69+(0,68-2,88)= 2,49% @senne: de referte index staat los van de rentevoeten. Deze zijn enigzins wel heel belangrijk om mee rekening te houden, daar de referte index (in u geval de A) wel invloed heeft op de herberekening van u rente ieder jaar. Zie rekenvoorbeeld. Nu staat die zeer laag, en heeft die veel ruimte in de toekomst om te stijgen. Hoogstwaarschijnlijk zullen veel mensen een groot deel van hun looptijd aan hun maximum rente zitten. Wel mogen banken (dit is wettelijk bepaald) maximaal de beginrente verdubbelen. Dus bij rentes onder de 3% kan de bank bij de formule +3/-3 deze niet meer met 3% doen stijgen.

janneman
[ ]
vrijdag 20 november 2009
17:25
ik denk dat de banken hun marge van de bank op een redelijk ingewikkelde manier bepalen. Bovendien lijkt mij het bekomen van een lage rente belangrijker dan me te zitten frustreren over hoeveel een bank aan mij verdient.

senne
[ bankshopper ]
woensdag 18 november 2009
18:46
Wat is dan wel een aanvaardbare marge? Wij krijgen momenteel 2,71% (KBC) voor 1/1/1 cap3 referte index is 0,8 dat is een marge van maar liefst 1,9%, we zijn ook al bij een aantal andere banken geweest, maar er lijken niet onmiddellijk betere voorwaarden voorhanden. hoe lang geleden heb jij die marge van 0,39% gekregen? Het voordeel van de variabele op dit moment is natuurlijk de lage maximum rente (in ons geval 5,42%) die maar een klein beetje hoger ligt dan de vaste +/- 5%

Quantacosta
[ bankshopper ]
dinsdag 27 oktober 2009
14:27
Extra uitleg vind je op www.haka.be. Je kan inderdaad alles zelf makkelijk berekenen. Je rentevoet bij aangaan van de lening is gebaseerd op een referteindex (A, B, C,...) van de maand ervoor. Als je een herziening gaat krijgen neem je gewoon je rentevoet die je op die moment had x de oude referteindex gedeeld door de nieuwe om je nieuwe rentevoet te bekomen. Ik heb in november geleend aan 4,69%. referteindex A stond toen op 4,3% Aangezien deze nu op 0,681 staat krijg ik een herziening van -3% en wordt mijn rentevoet 1,69%! :-) De mensen die nu variabel lenen gaan ondanks hun lage rentevoet dit jaar bedrogen uitkomen aangezien de rente sowieso stijgt en de winstmarges van de banken veel te hoog zijn. 2% ipv 0,39% zoals bij mij...




  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010