Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Fiscaal'

Quotiteit VS registratiekosten
door edward op zaterdag 8 oktober 2011 - 22:26

Ik heb vandaag een mondelinge overeenkomst gesloten om een appartement te kopen.
De verkoper is akkoord een deel van de vraagprijs "onder de tafel" te regelen, om zo de verkoopprijs vermeld op de akte lager te brengen. Dit verlaagt mijn registratiekosten. Gezien ik recht heb op een bij-abattement zijn deze kosten met 6650 euro niet erg hoog. Als ik het afgesproken bedrag van 8000€ in het zwart betaal voor ik de onderhandse overeenkomst teken, dalen deze kosten volgens mijn berekening maar slecht tot 6250. (verkoopprijs daalt van 168.000 naar 160.000).
Dit heeft wel als gevolg dat mijn quotiteit stijgt van 78% naar 82%.
Op welke manier zal deze stijging mijn rentevoet bij de bank gaan beïnvloeden? Als dit nog maar een promille scheelt in de rentevoet, is het die 400 euro niet waard lijkt me. Bovendien is er aan het zwarte betalen een risico verbonden.

Of zie ik iets over het hoofd wat een extra reden is om een deel in het zwart te betalen?
2935 keer bekeken - 1 antwoord(en)







ct70
[ bankshopper ]
zondag 9 oktober 2011
14:42
De regeling die je maakt hoeft niet noodzakelijk onder de tafel" te gebeuren. In de akte kan je gewoon opnemen dat je het appartement zelf, het onroerende gedeelte, voor 160.000 koopt. De overige 8.000 zet je in de akte als roerende goederen. Dat kunnen gordijnen zijn, lampen die blijven hangen, een ladder naar de zolder, een kast of een tafel die achterblijven. Je vindt wel wat uit.
Zo krijgt de verkoper de overeengekomen 168.000, staat alles op papier en krijg jij de gewenste mindering van je schrijfkosten.

Die stijging van je quotiteit lijkt me wel minder interessant. Bij een quotiteit van 80% krijg je betere voorwaarden dan bij een van 90 of 100. Ik weet nu niet of ze zullen vallen over die 2% verschil tussen 80 en 82.

Ik weet niet over hoe veel jaar je die 130.000 wil lenen en welkeen tarief je zult krijgen bij een quotiteit van 80 of 90 maar ik zou toch zorgen dat mijn quotiteit op 80 blijft.
Met een beter tarief kan je die 400 euro volgens mij snel terug verdienen.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010