Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Herziening woonkrediet'

herziening lening - vragen van een leek
door dimi3 op vrijdag 21 januari 2011 - 1:21

Vooreerst sorry want de vragen die ik nu zal stellen zullen waarschijnlijk op dit forum te vinden zijn maar hoe meer ik erover lees, hoe minder ik ervan snap vandaar dat ik even mijn situatie wil schetsen.

in 2008 hebben wij een lening aangegaan van 143.000 - 25j - 5.20% vast. We betalen dit af in mensualiteiten (als ik me niet vergis, bedrag iedere maand hetzelfde maar aandeel kapitaal/intrest verandert iedere maand). Vandaag keek ik wat info na omdat wij eventueel nadenken om ons huis (na een goede schatting) terug te verkopen en kwam ik onvermijdelijk bij nieuwe rentevoeten uit en ik was oprecht verbaasd dat het toch mogelijk is om nu een rentevoet van 4% op 25j vast te kunnen krijgen. Als ik dat uitreken met online calculators kom dit toch op een kleine 100€/maand minder.

Al de moeite zou ik zo zeggen maar ik dacht altijd dat je dan opnieuw notariskosten ed. hoefde te betalen maar nu ben ik compleet verward met de wederopname en zie ik door het bos de bomen niet meer. Telkens ik iets nieuws bijleer komen er weer nieuwe termen bij.

Bij deze had ik dus graag wat uitleg gehad over wat mijn mogelijkheden zijn, wat de eventuele kosten zijn en als het de moeite is om de stap te zetten. Desnoods met links naar andere threads waar alles uitgelegd sta (voor het geval ik hier echt domme vragen stel) zodat ik alles zelf kan berekenen/leren.

Ter info: momenteel betaalden wij deze maand nog 591.46 interest, 260.91€ kapitaal en moeten we nog 13633.49 kapitaal afbetalen

In ieder geval bedankt voor de moeite

Dimi
3574 keer bekeken - 3 antwoord(en)







tom
[ bankshopper ]
vrijdag 21 januari 2011
19:47
1. Neen, zo werkt het niet. Je moet met eigen middelen kapitaal aflossen en niet met het kapitaal verkregen van een andere lening. Het meest interessante is om je volledige lening te herzien naar die 4% en niet alleen die 7500 euro, want dan is het zeker de moeite niet.

2. Als het uitstaande kapitaal 139.000 is dan wil dat zeggen dat als jij de woning verkoopt voor 150.000 euro je 11.000 euro zou opstrijken. Als je een andere woning koopt van 150.000 moet je dan die 11.000 euro zelf leggen (reeds afgelost) en de rest loopt gewoon verder via bestaande lening.

Stel dat je een woning koopt van 200.000 euro dan kan je 150.000 laten dekken door hyp. van vorig pand en moet je een extra lening aangaan van 50.000 euro. Zo is het mij toch destijds uitgelegd :)

Raadpleeg zeker eens je fin. instelling voor meer informatie.


dimi3
[ bankshopper ]
vrijdag 21 januari 2011
9:53
Bedankt alvast voor de vlugge reply.

1. Nog enkele bijkomende vragen. Hoe gaat een wederbelegginsvergoeding dan in de praktijk? Stel dat ik dit nu zou doen, dan kan ik ca 7500€ lenen aan het tarief dat mijn bank voorstelt, laat ons zeggen 4%. Houdt dit dan in dat er van mijn kapitaal, zijnde 136334.9, 7500€ afgetrokken wordt, de afbetalingen herzien worden voor het resterende bedrag op de resterende looptijd van de lening waardoor deze iets lager komen te liggen en daarbovenop de intresten van de 7500€ aan 4%?

2. pandwissel. Wat als je resterende kapitaal lager is (bv 139334,9) dan de nieuwe woning die je koopt (bv 150000) (binnen de 2 maanden na verkoop van je woning en op zelfde moment bij notaris ook als ik het goed heb)

En we zijn (nog) niet concreet van plan om te verkopen maar willen eens alle opties overlopen. Zo heb ik nog nooit van pandwissel gehoord tot nu :D


tom
[ bankshopper ]
vrijdag 21 januari 2011
6:53
Dag Dimi. Het zijn zeker geen domme vragen en het is inderdaad soms verwarrend.
In het kort uitgelegd is het zo dat:

1. als je een deel kapitaal vroeger wil aflossen bij dezelfde bank betaal je een wederbeleggingsvergoeding (geen notaris nodig)
2. wanneer je een andere woning koopt en de huidige verkoopt je een pandwissel kan doen (je behoudt je rentevoet en voorwaarden van destijds, interessant als je toen hele mooie voorwaarden had)
3. wanneer je een nieuwe woning koopt en een nieuwe lening wil afsluiten bij een andere instelling dan heb je inderdaad heel wat meer kosten (schrappen hypotheek oude woning de zogenaamde handlichtingskosten, registratie nieuwe hypotheek, notariskosten, dossierkosten enz enz).

Wanneer je dus in jouw geval én op zoek bent naar een betere lening én een nieuwe woning zou ik sowieso een nieuwe lening aangaan en niet kiezen voor een 'pandwissel'.

ps: het nog openstaande kapitaal van 13633,49 euro zal wel een tikfoutje zijn zeker? :-)





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010