Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Herziening woonkrediet'

Is herziening nu beste zet??? iemand ervaring met centea
door lienemienemauw op maandag 1 oktober 2012 - 18:16


In 2010 gingen wij een hypothecaire lening aan met volgende gegevens:

februari 2010:
130.000 € op 20 jaar variabel aan 2,54 % met maximale renteschommeling 1 % gedurende 2de jaar, 2 % gedurende 3de jaar en 3 % voor de rest van de looptijd

1ste jaar referteindex 0,0643
689,54 € per maand
2de jaar referteindex 0,1156
722,71 € per maand
3de jaar referteindex 0,0643
695,92 € per maand


Er is mij toen gezegd dat de rente maximaal zou kunnen verdubbelen na de eerste 3 jaar bij stijging van referteindex dus maximaal 2,54 % x 2 dan (is dit correct?).
Het bedrag wat we leenden is ongeveer 1/4 van de totale aankoopsom incl. kosten.
Aangezien de vaste nu redelijk laag staat is het misschien nu de moment om over te schakelen naar een vaste(re) rentevoet?
Wat denken jullie?

Bedankt voor jullie reactie.
3797 keer bekeken - 4 antwoord(en)







traxelquadrio
[ ]
donderdag 11 oktober 2012
22:29
Ik blijf trouw aan mijn variabele!!
Destijds in 2009 RI van 1.039%; nu herziening in november met RI van oktober 2012: 0.097%. Betekent dat ik zak naar 1.308%.... Heel leuk! Heb eens gekeken naar het totale rentebedrag. Ze moesten me dan al destijds 3.85% vast gegeven hebben om te staan waar ik nu sta in worst-case. Heb wel 2.25% als aanvangsrentevoet en jammer genoeg zit je rentevoet dus steeds 0.5% hoger dan de mijne. Ook je RI staat al een half procent lager. Deze 2 parameters maken je dossier iets complexer. Bedenk toch dat je waarschijnlijk minder zal moeten betalen bij de volgende herziening. Economisch gaat het echt niet goed om de rente nu (fors) te laten stijgen. Maar het is en blijft de lotto...


tom
[ bankshopper ]
dinsdag 2 oktober 2012
21:24
Je zal bij het overschakelen altijd een wederbeleggingsvergoeding (3 maanden huidige intrest + dossierkosten) hebben. Looptijd inkorten of een groter bedrag aflossen valt bij de meeste instellingen ook onder wederbelegging. Bij sommige banken kan je inderdaad 1 maal per jaar kosteloos een grotere som terugbetalen. Je zal dit moeten nagaan in je kredietakte/contract of dit zo is.

Fiscaal gezien zal het interessanter zijn om de lening van de gezamenlijke woning te behouden om zo beiden van het fiscaal voordeel te genieten.

Deze materie is echter complexer dan een standaard dossier dat advies van een specialist (bank/makelaar) zeker aangewezen is.


lienemienemauw
[ ]
dinsdag 2 oktober 2012
14:40
Bedankt, Tom. Dan maar hopen dat de referteindex nog even zo laag blijft staan, he...

Nog enkele vraagjes:
kan je enkel overschakelen van het ene naar het andere systeem op de jaarlijkse vervaldag en is dit dan zonder kosten? Bv in februari 2013 overschakelen naar 10/5...
Als je de looptijd wil inkorten kan dit dan ook op de jaarlijkse vervaldag zonder kosten (dus door maandelijks meer af te betalen)?
Ooit werd me verteld dat je jaarlijks een groter bedrag kan aflossen (bv. belegging die vrijkomt...). Is dit dan ook op die vervaldag of kan dat eender wanneer?
Waarschijnlijk moet er dan rekening gehouden worden met het belastingvoordeel. Dit is echter niet mijn enige woning, aangezien ikzelf nog een huis aan het afbetalen ben (nog ong 8 j.) dat ik gekocht heb voor ik mijn echtgenoot leerde kennen. Dit verhuur ik en met de huuropbrengst wordt de lening afbetaald. Is het dan interessanter om de lening van het huurhuis af te betalen of van onze gezamenlijke woning, ook fiscaal gezien?


tom
[ bankshopper ]
maandag 1 oktober 2012
20:36
De maximale verdubbeling wordt berekend aan de hand van de maandrentevoeten. Dus dit zal iets meer zijn dan 2,54%. Dus in plaats van 5,08% zal het maximaal 5,14% zijn.

Een interessante vaste rentevoet ga je nooit krijgen bij je huidige financiële instelling. Dan moet je alweer shoppen en veranderen van bank. Komen er dus notariskosten en dergelijke bij.

Ik denk dat je met een variabele van 2,54% niet zo slecht zit. Je kan inderdaad worst case naar 5,14% gaan maar momenteel niet. En nu los je ook wel sneller kapitaal af door je lage variabele rentevoet.

Als je voor vast gaat, kijk dan naar de formules op 15-20 jaar. Die staan een stuk lager dan de langere looptijden.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010