Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

referte index vaste rentevoet
door baver op maandag 2 november 2009 - 11:21

Hallo Kan iemand me zeggen welke referte index genomen wordt voor de berekening van een lening met vaste rentevoet (op 20 jaar)? Alvast bedankt!
9371 keer bekeken - 6 antwoord(en)







Hypooken
[ ]
dinsdag 29 juni 2010
22:55
Er is volgens mij enkel de referte-index J die min of meer de trend van de vaste kan voorstellen (idem als OLO 10 jaar). Deze is dus inderdaad niet 'gelinkt' aan het vaste tarief.

Kevin M
[ ]
vrijdag 18 juni 2010
14:25
Beste, Nu had ik een vraagje. Als men een aanvraag voor een hypotecair krediet heeft ingediend met een vaste rentevoet. En de referte indexen dalen dan zou de vaste rentevoet toch ook moeten dalen??? Of zie ik dit verkeerd. Dus dan zou er toch ook een referte index voor een vaste rentevoet moeten zijn ? Mvg

Roel
[ bankshopper ]
zondag 8 november 2009
12:08
De beheerder heeft uiteraard gelijk: een referte-index is enkel zinvol bij leningen met een variabele rentevoet. Maar anderzijds kan je bij elke formule en looptijd een inschatting maken van de marge die de bank neemt. Ik raad aan om naar de rente op OLO (lineaire obligaties) te kijken. Op deze grafiek vind je alvast de looptijden van 1 t/m 10 jaar: http://www.haka.be/referteindexen/grafiek.pdf (Index J = OLO op 10 jaar). Uit deze grafiek kan je werkelijk heel veel leren: evolutie van de rente, rentecurves, marges die de bank nemen,... De REFI rente geeft enkel een indicatie over de rente op erg korte termijn, en kan niet gebruikt worden om uitspraken te doen over looptijden van meerdere jaren.

beagle
[ ]
maandag 2 november 2009
14:48
Effe gegoogled, kan iemand dit bevestigen? Volgens mij is het tarief van de ECB een referentie. Aan dat tarief kunnen banken geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Als er gesproken wordt over de rente van de ECB gaat het meestal om de zogenaamde refirente. De refirente is momenteel 1,000 %. De refirente wordt ook wel herfinancieringsrente genoemd. De refirente is de rente die banken moeten betalen aan de ECB wanneer zij geld bij de ECB opnemen. Banken maken gebruik van deze faciliteit als ze liquiditeit te kort komen. Wanneer financiële instellingen geld nodig hebben, dan kunnen ze dat geld ook uit de markt proberen te halen. In dat geval wordt de hoogte van de rente bepaald door de markt.

baver
[ ]
maandag 2 november 2009
11:32
@tom bedankt voor je snelle antwoord. Is er een manier om na te gaan welke marge de banken nemen bij een vaste rentevoet?

tom
[ bankshopper ]
maandag 2 november 2009
11:24
Beste, Een referte index is enkel gekoppeld aan variabele rentevoeten. Een vaste rentevoet blijft ongewijzigd gedurende de ganse looptijd. Mvg,




  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010