Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Argenta en referte-index
door wwwald op maandag 30 september 2013 - 12:35

Na lang rondzoeken en rekenen heb ik onlangs een kredietaanvraag bij Argenta gedaan, variabel met herziening om de 3 jaar. Het kredietaanbod vermeldt uiteraard de gebruikte referte-index C.

Aanvraag dateert van begin september, en online staat overal te lezen dat de referte-index van de maand voorafgaand aan de aanvraag gehanteerd wordt (augustus dus, zie rodv.be, spaargids.be, ...). MAAR: in het aanbod van Argenta staat de referte-index van de maand JUNI. Hun uitleg: die index wordt mee vastgelegd op het moment van hun tariefwijzigingen, en de laatste tariefwijziging bij Argenta dateert van juni (waar kan ik dat controleren?).

Is dit correct? Kunnen we hier nog op onderhandelen?
5957 keer bekeken - 5 antwoord(en)







fonnevandemieroophotmail.com
[ bankshopper ]
vrijdag 3 januari 2014
15:03
Wij hadden ook een lening aangevraagd in september en inderdaad bij ons was ook de referte indexvoet gebruikt van juni??? Bij mijn vraag of dit wel klopte kreeg ik als antwoord dat het een verkoopstruk van andere banken is om klanten naar hun te halen. Maar natuurlijk is dit belangrijk omdat de referte index van juli ongeveer 0,3% voordeliger is voor de klanten. Dan vroegen ze ook nog voor 190 000 euro aan hypotheken en 190 000 euro aan volmacht hypotheken voor de aankoop van een woning van 190 000 euro. Dit kon ik niet geven omdat ik hier de toestemming voor nodig had van KBC dus bij KBC moeten lenen aan veel duurdere rentevoet?? Ze maken er echt een spelletje van.

tom
[ bankshopper ]
maandag 21 oktober 2013
11:31
De initieel gehanteerde referte index dient u altijd na te vragen bij het voorstel dat u gegeven wordt. Als bank kan men u een voorstel doen adhv een oud(er) tarievenblad waarbij een oudere referte index gehanteerd wordt. Stel dat u een voorstel kreeg op 25 september van de bank dewelke u op 2 oktober accepteerde. Dan zal veelal de referte index van augustus gehanteerd worden aangezien het voorstel van 25 september gebaseerd is op een tarievenblad van september dewelke gekoppeld is aan de referte index van de voorgaande maand.

Na de eerste rentevaste periode gaat men de referte index opnieuw berekenen. Nu echter aan de hand van de referte index voorafgaand aan de maand waarin de kredietakte ondertekend werd. Gebeurde deze ondertekening in december dan zal de referte index van november van toepassing zijn.


orophine
[ bankshopper ]
maandag 14 oktober 2013
10:57
Beste

Ik zit met dezelfde vraag een beetje, wij hebben dit ook bij Argenta gevraagd en zien dezelfde situatie. We vinden dit heel bizar. Zegt de WET niet dat zij de referte-index moeten hanteren van die van de maand voor dat het krediet werd aangegaan? Anders kunnen banken hier zomaar mee doen wat ze willen? Hoewel ik ook lees dat er blijkbaar uitzonderingen zijn op deze wet? Waar kan ik dit terug vinden wie moet hier niet aan voldoen?

http://www.fsma.be/~/media/Files/fsmafiles/wetgeving/wet_loi/1992-08-04_Wet_Loi.ashx


spock2
[ bankshopper ]
vrijdag 4 oktober 2013
9:46
Weer iets bijgeleerd.

Als argenta door de FMSA aanzien wordt als een "aan titel II van deze wet onderworpen hypotheekondernemingen " van de onderstaande wet, kunnen (moeten!) zij dit inderdaad doen.

4 AUGUSTUS 1992. - Wet op het hypothecair krediet.

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=1992080431&table_name=wet

Art 9.5

5° De oorspronkelijke waarde van de referteïndex is die van de kalendermaand die voorafgaat aan de datum van het aanbod bedoeld in artikel 14. In afwijking op die regel dienen de aan titel II van deze wet onderworpen hypotheekondernemingen echter de waarde van de referteïndex te hanteren die voorkomt op hun tarieflijst van rentevoeten voor het desbetreffende type van krediet. In dat geval is die waarde die van de kalendermaand die voorafgaat aan de datum van dat tarief.



tom
[ bankshopper ]
woensdag 2 oktober 2013
8:56
Je moet inderdaad goed opletten welke tariefkaart de bank hanteert tijdens je onderhandelingen; Wanneer je interesse hebt voor variabele formules moet je altijd goed nagaan welke referte index de bank hanteert. Sommige instellingen gebruiken wekelijks een nieuwe tariefkaart. Andere maandelijks. Nog anderen kunnen dezelfde tariefkaart gedurende 2 maanden hanteren en zo een referte index van enkele maanden geleden koppelen aan je voorstel.

Goed opletten is dus de boodschap!





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010