Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Herziening woonkrediet'

Berekening en herziening
door BarryC op woensdag 14 maart 2012 - 16:46

Hallo

Ik sloot eind vorig jaar een jaarlijks variabele lening voor 200.000 euro af aan 2,77% bij KBC (Index Juli 2011 = 0.1359).

Als ik nu vandaag de berekening maak in de zin van "wat als ik vandaag de dag een herziening zou krijgen", dan kom ik tot volgend berekening:

Formule = Basis rentevoet + nieuwe index - oude index =
Maandelijks = 0.228 + 0.0577 - 0.1359 = 0.1498
Jaarlijkse = 2.77 + 0.695 - 1.643 = 1.822

(P.S. Ik haal mijn gegevens via http://www.fsma.be/nl/supervision/finbem/hk/article/rihk/ri.aspx)

Kunnen jullie bevestigen of mijn formule en berekening klopt? Ik wil dit graag in een Excel formule omzetten zodat ik historiek kan opvolgen om de evolutie te meten. Maar ik zoek graag bevestiging.

Als deze berekening klopt, vindt ik dat de jaarlijkse variabele, althans dit eerste jaar, vrij gunstig evolueert. Ik kan ook maximaal 1% stijgen dit jaar. Dus ik doe best aan om deze jaarlijkse minstens nog 1 jaar te houden.

Aan de andere kant: ik houd een herziening altijd in het achterhoofd omdat de index nu wel laag is maar niet laag blijft. Ik ben van plan om jaarlijks tijdig contact op te nemen met onze huisbank om te zien wat een herziening aan rentevoet zou betekenen in andere formules.

Stel dat ze mij dit jaar een vastere renteformule voorschotelen van 4% versus de jaarlijkse die, laat ons even speculeren, herzien wordt op 2,5%. Is het dan een goed idee om voor de 4% te kiezen? Want ik kan mij inbeelden eens die jaarlijkse begint te stijgen dat een rentevoet van 4% niet meer te verkrijgen zal zijn.

Om even te situeren: ik heb beslist om een jaarlijkse te nemen, niet met het gedacht om dit volledig vol te houden. Ik wil uiteindelijk de herziening opzoeken als het voor mij gunstiger zou zijn. Ik wil gewoon het juiste moment anticiperen.

Tips? Ervaringen?
7422 keer bekeken - 2 antwoord(en)







barryc
[ bankshopper ]
vrijdag 16 maart 2012
7:28
Ok. Dan denk ik dat mijn berekening wel klopt. Wat is uw mening over de herziening strategie?

tom
[ bankshopper ]
donderdag 15 maart 2012
7:35
Even kort meedelen dat je alle referte indexen grafisch en in tabel vorm kan zien op : http://rodv.be/referteindex/Referteindex.aspx - Je kan ook zien hoe de huidige referte index zich verhoudingsgewijs situeert ten op zichte van het verleden.

Je neemt gewoon het verschil tussen je start referte index en je nieuwe referte index en telt dat op bij je rentevoet. bvb start: 3 ; nu 2 (aan rentevoet 4%) wordt dit 4+(2-3) = 3%





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010